Waarom zonnepanelen schoonmaken

Vanzelfsprekend is rendement een van de eerste redenen waarom zonnepanelen moeten worden schoongemaakt. Gelukkig hoeft dit niet zo vaak te gebeuren. Als u in ieder geval jaarlijks zorgt voor een grondige schoonmaak van uw zonnepanelen door onze glazenwasser voorkomt u dat de efficientie en opbrengst terug blijft lopen. De meeste panelen zijn al voorzien van een ‘zelfreinigende coating’ en schuin geplaatst. Hierdoor spoelt het meeste stof en vuil weg bij elke regenbui. Een andere belangrijke reden is duurder onderhoud in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.

Wist u dat? Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben nog meer last van viezigheid dan horizontaal geplaatste zonnepanelen.

Hoe vaak moet een zonnepaneel worden gereinigd?

Er zal altijd stof, viezigheid en bijvoorbeeld kalk ophopen langs de randen of in hoekjes. Vandaar dat een jaarlijkse wasbeurt van uw zonnepaneel is aan te raden in plaats van viezigheid jarenlang op te laten hopen en ergere schade aan te richten. Het kan ook voorkomen dat er vaak – en soms ook veel – vogelpoep of ander vuil op uw zonnepanelen zit. Helaas spoelt dit soort aanslag niet altijd helemaal weg na een regenbui. Dan kunt u onze glazenwasser altijd vragen om een of meerdere panelen te reinigen wanneer wij weer langs komen om uw ramen te wassen. Ook sneeuw kan lang blijven liggen, al komt dit niet vaak meer voor in Nederland.

Wat kost het schoonmaken van zonnepanelen?

In Arnhem en omgeving kost het laten wassen van zonnepanelen voor particulieren bij Glazenwasserij Meer Dan Schoon slechts 5 tot 7,50 euro per paneel. Dit betreft de jaarlijkse schoonmaak, niet eenmalig. Vaak gaat dit samen met het wassen van uw ramen en overige werkzaamheden zoals de jaarlijkse reiniging van trespa, dakkapellen of ander houtwerk. Wij kunnen dit vaak voordelig aanbieden omdat wij toch al langskomen bij onze klanten door heel Gelderland om elke 6 a 8 weken ramen te wassen.

Als u ver buiten Gelderland woont, kunt u wellicht samen met buren, vrienden en/of familie die allemaal bij elkaar in de buurt wonen een voordelige offerte aanvragen voor meer dan 15 panelen.

Zonnepanelen schoonmaken voor bedrijven

Ook voor bedrijven, eigenaren van zonneparken (en enthousiaste particulieren met een grote verzameling zonnepanelen 😉 ) wassen wij graag zonnepanelen door het hele land, vanaf 15 zonnepanelen. De kosten beginnen tussen de 100 en 150 euro, en wij brengen geen voorrijdkosten in rekening.

Zelf aan de slag met de hogedrukspuit?

Veel particuliere eigenaren van zonnepanelen zoeken via Google of je zonnepanelen met een hogedrukspuit kan schoonmaken. Dat zou wel zo makkelijk en efficient zijn, maar helaas ook potentieel funest voor uw panelen. Het gebruik van een hogedrukspuit om zonnepanelen te reinigen is zeer af te raden om verschillende redenen. Veel zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating die vuil afstoot en stof makkelijker weg laat spoelen tijdens een regenbui. Ook de kracht van een hogedrukspuit kan onherstelbare schade aanrichten, bijvoorbeeld door waterschade tussen het glas en de zonnecellen. Dit zult u direct merken aan de opbrengst. Daarnaast is het ook gewoon gevaarlijk om zonder ervaring op veelal grote hoogte de hogedrukspuit te gebruiken. Gebruik ook geen schuurspons of ongeschikte reinigingsmiddelen als u toch liever zelf uw panelen schoon wilt houden.

Overig onderhoud aan zonnepanelen

Een periodieke schoonmaak is een ding, maar voor onderhoud zult u beter kunnen uitwijken naar de vakspecialist. Denk hierbij aan een inspectie eens in de 5 jaar. De specialist kan een controle uitvoeren waarbij eventuele deffecten en beschadigingen gecontroleerd kunnen worden. Bekabeling kan los gaan zitten, panelen kunnen breukjes krijgen, enzovoorts. Met een periodieke schoonmaak en periodieke controle blijft uw opbrengst optimaal en is de levensduur van een zonnepaneel vaak wel 25 jaar.

Hoevaak zonnepanelen inspecteren?

Zoals gezegd, jaarlijks schoonmaken, elke 5 jaar laten inspecteren voor onderhoud. Daarnaast is het aan te raden zelf ook meerdere keren per jaar eens te kijken of er bladeren, takjes, of andere troep ligt.

Wanneer wel en wanneer niet schoonmaken?

Zoals met veel dingen is er ook wat betreft het reinigen van zonnepanelen geen eenduidend antwoord online te vinden. De een adviseert om tijdens de regen te reinigen, omdat dit het vuil al zou losweken. (Vaak niet het geval met lang opgedroogd vuil zoals vogelpoep) De ander adviseert dit voor de zomermaanden te doen, omdat de opbrengst in de zomermaanden het grootst is. En de ander kan enkel aanbevelen in de herfst zonnepanelen schoon te maken vanwege alle bladeren die blijven hangen. Er is geen definitief en juist antwoord, dit verschilt per locatie, en uw persoonlijke voorkeur. Wassen in de regen kan prima, net als in droog weer. Daarom zegt Glazenwasserij Meer Dan Schoon om het jaarlijks te doen, wanneer u wilt.

Azijn? Dreft? Autoshampoo? Osmose?

U kunt het zo gek niet bedenken, de creatieve mens zoekt ook graag naar bruikbare schoonmaakmiddelen in huis die mogelijk geschikt zijn voor zonnepanelen.

Wat wel te gebruiken indien zelf aan de slag?

  • Zachte spons of doek (Pas op voor krassen!)
  • Lauwwarm ontkalkt water of regenwater (kijk uit voor barsten met koud water, uw paneel kan opwarmen tot 80 graden celsius)
  • Speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen

Wat niet te gebruiken?

Schuurspons- en middelen, reinigingsmiddelen die niet gemaakt zijn voor panelen, mesjes, vorken, (ruiten)krabbers… 🙂

Wilt u ook schone panelen zodat deze optimaal gebruik maken van de beschikbare zonuren? Neem contact op met Glazenwasserij Meer Dan Schoon voor een voordelige offerte. Wij reinigen zonnepanelen met reinigingsmiddelen die het klimaat niet belasten, voor particulieren en bedrijven door heel Gelderland. Denk aan Nijmegen, Arnhem, Ede, Wageningen, Apeldoorn en Oss. Buiten Gelderland komen wij ook graag naar milieubewuste eigenaren met meer dan 15 zonnepanelen, zowel particulier als bedrijven. Gemeenten, overheidsinstellingen, zorginstellingen, scholen, zonneparken, natuurgebieden…