Ramen lappen binnenshuis is op zich al een klusje waar velen tegenop zien. Laat staan de ramen buiten, veelal op toch wel gevaarlijk enge hoogte. Toch zien velen het niet altijd zitten om de glazenwasser binnen te laten komen. De banken aan de kant, de vensterbanken leeg, het kan nogal wat gedoe met zich meebrengen. Toch zelf aan de slag om de ramen binnen (en buiten) te wassen zonder strepen achter te laten? Wij geven tips voor een streeploos en glanzend resultaat, en welke benodigdheden uit de kastjes gehaald moeten worden.

Liever niet zelf in de weer (binnen of buiten) met de zeem, strekker en spons? Glazenwasserij Meer Dan Schoon levert glazenwassersdiensten in Gelderland. Op plaatsen als Arnhem, Nijmegen, Ede, Wageningen, Apeldoorn, Elst, Zutphen, en andere dorpen en steden wassen wij ramen voor bedrijven en particulieren. Neem contact met ons op om te zien of wij ook in uw buurt wassen en wat de kosten zijn.

Hoe vaak moeten de ramen gewassen worden?

Aan de buitenkant worden ramen vanzelfsprekend vies van alle invloeden. Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens. Daar heb je vooral te maken met vette vingers, eventuele rookaanslag en spinnenwebjes. Toch vinden veel huiseigenaren het fijn als de raampartijen, kozijnen en vensterbanken maandelijks weer spik en span zijn.

Hoe belangrijk zijn schone ramen?

Het is maar net hoe schoon jij je ramen het liefste ziet. De ene persoon kijkt liever altijd door heldere ramen heen, en de ander stoort zich niet zo aan wat vlekjes of kalkaanslag. Toch is het verstandig om zeker buitenshuis niet te lang te wachten met het inschakelen van de trekker en de spons. Allerlei soorten aanslag kan zich ophopen en dit is steeds lastiger te verwijderen. Resulterend in blijvende schade wat zelfs een glazenwasser niet meer weg krijgt, bijvoorbeeld aan houten kozijnen of de verf. Maar ook niet langer te redden doffe of wazige plekken op het raam komen wij geregeld tegen.

Benodigdheden:

 • Sopje met lauw tot heet water en een scheutje afwasmiddel
 • Een trekker in perfecte conditie
 • Een schone spons (geen schuurspons)
 • Een zeem om de trekker droog te maken
 • Een (microvezel)doekje voor de kozijnen en de vensterbank
 • Eventueel een trapje binnenshuis, of een veilige ladder buitenshuis

Ruiten schoonmaken zonder strepen in 6 stappen

 1. Streeploos ramen lappen – liefst ook stofvrij – begint niet bij de ramen. Maak eerst de vensterbanken leeg en start vervolgens met het afnemen van de kozijnen of andere directe omlijsting. Een doekje en een beetje allesreiniger voldoet.
 2. Dan de streeploze ramen. Gelukkig heeft elk huishouden wel iets in huis waarmee je ramen kan wassen zonder strepen achter te laten. Maak de ramen goed nat en schoon met een sopje, en gebruik daar gerust een beetje afwasmiddel bij. Daarmee kan je prima de ramen ontvetten.
 3. Droog nu eerste de randen van de ramen en de kozijnen. Dit voorkomt dat er druppels naar beneden blijven lopen.
 4. Voor het droog trekken van de ramen heb je een goede trekker nodig in perfecte conditie. Kleine oneffenheden of scheurtjes zorgen er al voor dat een streeploos resultaat bijna onhaalbaar wordt. Start bovenaan en ga vervolgens door tot de onderkant van ieder raam.
 5. Gebruik een schoon doekje om de onderkant van het raam goed droog te maken en eventueel het kozijn. Sommigen zweren er bij om nog even met een prop van een oude krant de ramen zo helder mogelijk te krijgen. Echter, betekent dit dat de ramen bij voorbaat niet direct juist zijn gewassen…
 6. Als laatste maak je de vensterbank schoon en dan zit het klusje er weer op. Ramen zepen zonder strepen in slechts 6 korte stapjes!

Nog wat laatste tips

Als je niet zo snel bent als een ervaren glazenwasser, probeer dan eens op een bewolkte dag de ramen te zemen. Door het gebrek aan de warme zon drogen de ramen minder snel, zo heb je meer tijd om te wassen zonder dat er strepen ontstaan. Ook glansspoelmiddel, schoonmaakazijn of een gesneden ui in 4 delen in het warme water kan strepen voorkomen.

Een glazenwasser gaat het een stuk makkelijker af om streeploze ramen te krijgen met professionele materialen. Lukt het niet (altijd) om geen strepen achter te laten? Dit is volkomen normaal. Een professionele trekker en getrainde glazenwassers-arm geeft vaak toch het meest heldere resultaat… En is wel zo gezellig! 🙂